Άσπα Ξύδη

Λογοτέχνης

1923 - 2011

Φωτογραφία Φωτογραφία Φωτογραφία

Βιογραφικό

Η Ασπα Ξύδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1923. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στη Ναύπακτο και μέχρι το τέλος της ζωής της έμενε στην Αθήνα. Ήταν απόγονος της στρατιωτικής οικογένειας των Ξυδαίων τής Ναυπακτίας και κόρη τού στρατηγού Θεόδωρου Ξύδη.

Από το 1948 δημοσίευε ποιήματα και πεζά σε λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες όπως Νέα Εστία, Στερεοελλαδική Εστία, Πνευματική Ζωή, Ελεύθερο Πνέυμα, Ίβυκος, Τετράμηνα, Αιολικά Γράμματα, Εμβόλιμον, Η Γενέτειρα, Μεσολογγίτικα Χρονικά και άλλα. Εξέδωσε οκτώ συλλογές με ποιήματα σε ρίμα και ελεύθερο στίχο καθώς και μία συλλογή με πεζογραφήματα με την υποστήριξη του ιδρύματος Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη-Νόβα.

Είχε τιμηθεί από τον Ελληνοαμερικανικό Σύλλογο των εν Αθήναις Ναυπακτίων, από την εταιρεία Ναυπακτιακών μελετών και τους πολιτιστικούς συλλόγους τού Δήμου Πυλήνης Ναυπακτίας, από την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών στη φιλολογική αίθουσα Παρνασσός από το σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, από το λογοτεχνικό περιοδικό Περιπλανητής κι από το Δήμο Μελισσίων. Ποιήματά της έχουν βραβευθεί από το Μουσείο Φαλτάιτς στη Σκύρο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό, από το Δήμο Σαλαμίνας σε πανελλήνιο διαγωνισμό στη μνήμη τού Αγγελου Σικελιανού και από το πνευματικό πρακτορείο τού Γιοχάνεσμπουργκ σε διαγωνισμό παραδοσιακής ποίησης. Ραδιοφωνικές εκπομπές στη Ναύπακτο, στο Αγρίνιο και στη Καλαμάτα έχουν αναφερθεί στο συγγραφικό της έργο. Ήταν τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών.

Έφυγε ξαφνικά και περήφανα στις 9 Σεπτεμβρίου 2011.